Volgers

vrijdag 18 maart 2016

Fair Isle sjaal

Ik had 'm al een poosje klaar, maar nog geen tijd gehad om het een en ander mooi op de foto te zetten. De fair-isle sjaal van Wieke.  Het was voor het eerst dat ik aan zo'n meebrei project meedeed en ik heb ervan genoten. Elke week breide ik trouw het opgegeven patroontje aan de sjaal, want ik dacht als ik eenmaal achter loop krijg ik het nooit meer klaar. 
Het doorknippen was even spannend, en ook de simpele rand was een hele klus. Ik had 4 rondbreinaalden nodig om alle steken erop te krijgen.
Ook de Shetlandwol van Finlandia is geweldig om mee te werken, na het wassen werd de wol superzacht. De sjaal is heerlijk warm, en gelukkig hebben we nog wat dagen om het te dragen.Tussen de laatste rand en het doorknippen duurde het wachten toch wel lang en heb ik er nog een baret bij gebreid. 
Het patroon van de baret:
Benodigd: restjes Shetland van Finlandia
rondbreinaald nr. 3
sokkennaalden nr.3
maasnaald, schaar

Met de rondbreinaald 144 steken opzetten, ik heb hiervoor donkerblauw (47) gebruikt.
De boord breide ik 2 rechts, 2 averechts. De recht steken wisselde ik steeds van kleur, de averechte steken breide ik in lichtgrijs (7) als volgt.
toer 1-3 2 re d.blauw(47), 2av l.grijs(7)
toer 4-5 2 re mid.blauw(92), 2av l.grijs
toer 6-8 2 re l. blauw (122), 2 av l.grijs
toer 9-10 2 re mid.blauw, 2av l.grijs
toer 11-13 2 re d.blauw, 2 av l.grijs

Hierna brei je 1 toer donkerblauw rechts, en meerder je daarin 36 steken.
De meerderingen maak je tussen de 2 donkerblauwe steken van de vorige toer, zo vallen ze niet op en heb je er precies 36 gemeerderd.
Brei nu verder volgens het kleuren patroon,
 ik heb hiervoor verschillende randen gebruikt uit de sjaal. 
Als je een andere rand wilt gebruiken let dan even op of het patroon uit 6 of 12 steken bestaat.
Boven en onder het patroon van elke rand zit nu maar 1 toer in de basiskleur, anders wordt de baret te hoog. Het laatste stukje van de muts heb ik met sokkenaalden afgebreid, dit vond ik makkelijker gezien het aantal steken steeds minder wordt. 
Na de laatste mindering nog 1 keer 5 steken minderen, daarna  breide ik nog 4 naalden met 4 steken om een mooi puntje aan de baret te maken.Veel plezier met dit patroon!
Ik heb ondertussen een nieuw meebrei project gestart, de Vecka van Trui Magazine.
Ga deze keer zelf eens wat meer stoeien met kleurtjes, want ik heb de smaak te pakken.

Groetjes Inge3 opmerkingen:

 1. Wow, wat mooi! En het moet een heerlijk werkje geweest zijn, lekker randjes breien :) Ik vind dat altijd heel leuk. groeten Francien

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een prachtige sjaal is dat geworden! En dan ook nog een bijpassende baret! Denk dat ik nu toch ook eens Isle fair ga breien.

  Groetjes,
  Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtig!!
  Ik ben bij het doorknippen maar heb het lef nog niet.

  BeantwoordenVerwijderen