Volgers

zondag 18 januari 2015

Een haakwerkje


Voor vandaag een klein haakwerkje voor jullie met patroon. Dit Hyacintglas kocht ik gisteren bij der AH als kleinigheidje voor mijn schoonzusje, en vond het achteraf toch een beetje rommelig staan al dat zand in een glas. Dus een bolletje katoen gepakt en deze hoes eromheen gehaakt. Het glas heeft een doorsnee van ongeveer 13,5 cm. en is 11 cm. hoog.

Aangezien het vandaag weer een natte winterse dag wordt heb ik het patroontje hiervan uitgeschreven en kun je gelijk aan de slag.  Het patroon is makkelijk aan te passen in doorsnee en hoogte, en is ook leuk als windlicht.

 Hyacintpot

Benodigdheden:
Witte haakkatoen geschikt voor nld. 2 ½
Haaknaald 2 ½
Stompe naald
Schaar
75 cm lint van ongeveer 1cm. breed
Eventueel:
Dubbelzijdig tape (doorzichtig)
Lint en bloemen voor de decoratie
Bowdabra

Haaktermen:
l. = losse
hv. = halve vaste
v. = vaste
st. = stokje
dst. = dubbelstokje

Toer 1:
Haak 3 l. (=beginstokje) en 15 st. in een magische ring. 16 steken
Trek de draad aan en sluit met 1 hv. In de 3e beginlosse.
Toer2:
Haak 3 l. 1st. in de zelfde steek in elke volgende steek 2 st., sluit met een hv. in de 3e losse.  32 steken
Toer 3:
Haak 3 l., 2st. in de volgende steek, 1st. 2st in de volgende steek, enz. Sluit met een hv . in de 3e beginlosse. 64 steken
Heb je een grotere pot in doorsnee, dan haak je nog een extra ronde eromheen, let op dat je telkens een meervoud van 4 steken meerdert  om straks met het patroon uit te komen.
Zorg ervoor dat de onderkant niet buiten de bodem uitsteekt, het mag een beetje strak om je pot zitten.
Toer 4:
Haak 3 l. en in elk st. een st. Sluit met een hv. In de 3e beginlosse. 64 steken
Toer 5:
Haak 3l. 1st. 2l. 2st. in dezelfde st., *sla 3 steken over, 2st. 2l. 2st. in de 4e st.* Herhaal van * tot * tot je in totaal 16 groepjes hebt. Sluit met een hv. In de 3e beginlosse.
Toer 6 t/m 9:
Ga met 2 hv. Naar de 2 l. boog van de vorige toer en haak 3l. 1st. 2l. 2st. in deze losseboog. Haak in elke volgende 2 losseboog 2 st. 2 l. 2 st., en sluit met een hv. In de 3e beginlosse. 16 groepjes.
Heb je een hogere pot, dan haak je deze toer een paar keer extra.
Toer 10:
Haak 5 l. (= 1 dst. 1l.), *1 st in de 2 losseboog van de vorige toer, 1l. 2dst. tussen de 2 groepjes van de vorige toer, 1l.*1st in de losseboog van de vorige toer , Herhaal van * tot * en sluit met 1hv. In de 4e beginlosse.
Toer 11:
Ga met 1 hv. Tussen de 2 dst . en haak 4l. (= 1 st,1l.) 1st, 1l, 1st, 1l, in dezelfde ruimte, *1v. in de losseboog, 1v. tussen de dst. 1v. in de losseboog, 1l,  nu 5 keer 1st, 1l, tussen de 2 dst. Van de vorige toer.* Van * tot* herhalen  en eindigen met 1v, in de losseboog, 1v. tussen de dst. 1v. in de losseboog, 1l, 1st, 1l, 1st, 1l, bij de eerste stokjes in en sluit met 1hv. In de 3e beginlosse. 8 groepjes van 5 st. en l.
Toer 12:
Haak 3 l. (=beginstokje) en nog eens 3 l, 1hv in de 3e l. vanaf de naald (=picot), 1 st. op het volgende st. 1 picot (3l, 1hv. In de 3el.)1 st. op het volg. st. *1v. in de middelste vaste van de vorige toer, 1st, op het stokje van de vorige toer, 1picot, 1 st, 1 picot, 1 st. 1 picot, 1st, 1picot, 1st,* . Van * tot * herhalen. Eindig deze toer met 1 st, 1 picot, 1 st, 1 picot en sluit met een hv. In de 3e beginlosse.
Je hebt  nu in totoaal 8 boogjes van 5 stokjes met 4 picot ertussen.

Afwerking:
Werk met de stompe naald de draadjes aan de binnenkant weg, en knip ze af.
Haal het stukje lint door het oog van de naald en rijg het door toer 10. Zet je glas in het haakwerk en maak een mooie strik in het lint.
Werk eventueel af met een sierstrik en bloemen, ik heb hiervoor de Bowdabra gebruikt.
Om het haakwerk vast te zetten aan de pot/glas kun je onder de rand van je haakwerk met dubbelzijdig tape (doorzichtig) kleine stukjes vastplakken, dit voorkomt dat je haakwerk weg zakt.

Veel haakplezier met dit patroon!


 

Een hele fijne dag!
Groetjes Inge

5 opmerkingen:

 1. Heel tof zo'n omhaakt potje. Bedankt om het patroon te delen.

  Fijne zondag, Tinne

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Slim om de aarde zo te verbergen. Nu ziet het hyacintenglas er prachtig uit. Dank je voor het patroon. Ik ga zo zeker ook wat cadeautjes mooi afwerken.

  Fijn weekend, Margaret

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh, I wish I understood this! That is so adorable! 😍

  BeantwoordenVerwijderen